علی زرافشان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در مورد وضعیت دانش آموزان بازمانده از تحصیل و ترک تحصیل در دورههای آموزشی توضیح داد و گفت: پوشش واقعی تحصیلی در دوران ابتدایی 98 درصد و پوشش ظاهری تحصیلی یعنی دانشآموزانی که در سن ابتدایی نیستند اما در دوران ابتدایی تحصیل میکنند، 106 درصد است؛ در واقع میتوان گفت که تنها دو درصد از گروه سنی 6 تا 12 سال یعنی حدود 140 هزار نفر در این دوره تحصیل نمیکنند.
پوشش تحصیلی در دوره اول متوسطه؛ 97 درصد
وی افزود: ۹۷ درصد دانشآموزان گروه سنی ۱۲ تا ۱۴ ساله در دوره اول متوسطه در مدرسه حضور دارند؛ یعنی حدود 100 تا 110 هزار دانشآموز تحصیل را رها کردهاند که اغلب آنها مربوط به استانهای کمتر برخوردار هستند.
پوشش واقعی تحصیلی در دوره دوم متوسطه 82 درصد است
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش وپرورش با بیان اینکه پوشش واقعی تحصیلی در دوره دوم متوسطه 82 درصد اما پوشش جمعیت 14 تا 17 سالهها 87 درصد است، گفت: بیشترین آمار دانشآموزان ترک تحصیل و بازمانده از تحصیل مربوط به دوره دوم متوسطه است که 13 درصد را به خود اختصاص میدهند.
زرافشان ادامه داد: علت آمار بالای ترک تحصیل یا بازماندهها از تحصیل در دوره متوسطه این است که این دوره جزو تحصیلات اجباری نیست و در واقع منع قانونی برای والدینی که فرزند خود را به مدرسه نمیفرستد، وجود ندارد؛ در حالی که در دوره آموزش عمومی اگر از تحصیل دانشآموز جلوگیری شود آموزش و پرورش میتواند با پیگیری لازم دانش آموز را به تحصیل بازگرداند.
تحصیل در دوران متوسطه اجباری نیست
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش وپرورش یادآور شد: در نقشه جامع علمی کشور در بخش آموزش تکلیف شده که پوشش تحصیلی در دوران آموزش عمومی یعنی ابتدایی و متوسطه اول 100 درصد است اما در دوران متوسطه دوم نزدیک 90 درصد است؛ بنابراین تکلیف صددرصدی برای آموزش و پرورش ایجاد نشده زیرا تحصیل در این پایه اجباری نیست.
وی افزود: البته مردم ایران تحصیل کردن را مزیت میدانند و علاقهمند هستند فرزندان خود را به مدرسه بفرستند زیرا از زمان تصویب قانون مذکور تاکنون مشاهده نشده که جریمه در مورد هیچ فردی اعمال شود و والدین فرزندان خود را برای تحصیل به مدرسه میفرستند.
زرافشان ادامه داد: در واقع اولیا بدون فشار یا اعمال برخی قوانین از اینکه فرزندانشان را به مدارس بفرستند استقبال میکنند البته آموزش و پرورش نیز وظیفه دارد شرایط را برای تحصیل فراهم کند.
وی افزود: در دوران اول یا دوم متوسطه در روستاهای کم جمعیت که نمیتوان مدرسه تاسیس کرد دانشآموزان یا باید در مدارس شبانه روزی یا در روستا مرکزی تحصیل کنند که ممکن است برخی خانوادهها اجازه تحصیل به فرزندان خود در مدارس شبانه روزی را ندهند بنابراین این امر مانع از تحصیل دانشآموزان شده است.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش وپرورشیادآور شد: البته آموزش و پرورش با فراهمکردن بسترهای لازم زمینه را برای تحصیل دانشآموزان روستاهای کم جمعیت با ایجاد مدارس روستا مرکزی و از سویی مدارس شبانه روزی ایجاد کرد و در این رابطه برای ترغیب خانوادهها باید فرهنگسازی مناسب در دستور کار قرار گیرد./
پایان پیام